Konferens om Stella Polaris i Sydösterbotten 23-24 september – och finsk taktik för att lura ryssen

Jag har tidigare kommenterat att det är en konferens om Operation Stella Polaris i Sydösterbotten den 23-24 september, men jag har nu fått tag i ett program.

Den 23-24 september 1944, strax efter att Finland och Sovjetunionen hade ingått vapenstillestånd, evakuerades den finska signalspaningen från Finland till Sverige. Denna hemliga operation kan man bland annat läsa om i Johanna Parikka Altenstedts bok Stella Polaris. Johanna är huvudtalare på konferensen i Kristinestad, som alltså sker på årsdagen av operationen.

I konferenspriset ingår, förutom en del mat, även att man åker ut till Närpes. Det var härifrån signalspaningen skeppades ut från Finland.

Jag minns att Johanna Parikka Altenstedt en gång berättade varför man valde just Närpes som utskeppningshamn. En av orsakerna ska ha varit att Närpesborna talade en så fullständigt obegriplig dialekt att främmande makts spioner skulle ha stora svårigheter att få ut något begripligt om operationen från lokalbefolkningen. Snacka om att göra allt för att lura ryssen.

Kopplingen till Sverige är inte bara att ”Stellisterna” landade här. En del av signalspanarna hamnade på FRA.

Här har ni inbjudan till konferensen om Stella Polaris

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Finland, FRA, Sovjet, underrättelsetjänst. Bokmärk permalänken.