IM König och ett tips om en utställning på Vaxholms Fästnings museum

I går var professor Birgitta Almgren i Studio Ett och berättade om sin nya bok Inte bara spioner. Jag refererade till detta i ett inlägg och skrev att Almgren berättat om en svensk journalist som var kontrakterad medarbetare, s k IM, inofficiell medarbetare, för Stasi. ”Journalisten” och stasispionen ska bl a ha rapporterat från Bommersvik och spionerat på Ingvar Carlsson.

Nu har jag fått en kommentar till bloggen om att det troligen rör sig om journalisten Björn Jensen alias IM König. Jodå, jag har funderat på om det inte kunde vara König jag också. På något sätt blir det ju riktigt absurt att Almgren inte får berätta vilka hon skriver om, med tanke på att Jensens Stasi-engagemang inte direkt är okänt. Jag har skrivit om det tidigare här.

Mannen som skickade en kommentar till min blogg heter Johan Öhgren. Han sitter i Föreningen Sveriges öga och öras styrelse och har varit med om att bygga den mini-spionutställning som nu i sommar visas ute på Vaxholms Fästnings Museum. 

Johan påminner om att det finns lite information kring König i utställningen i Vaxholm och som pågår t o m 11 september. 

Miniutställningen i Vaxholm är alltså framtagen i samarbete med Föreningen Sveriges öga och öra. Utställningen handlar om spioneri och underrättelsetjänst under kalla kriget. Utställningen består av två delar, DDR med underrättelseögon samt en teknikdel med kameror, avlyssning och dold fotografering.

 ”Till er som har möjlighet, kom till Vaxholms fästning för att se spionutställningen om DDR samt modern spionteknik med bland annat dolda kameror”, uppmanar Johan som by the way framträtt i detta sammanhang. 

Mer information om utställningen, öppettider och hur man hittar till museet har ni här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Journalistik, Säpo, Sovjet, Stasi, underrättelsetjänst. Bokmärk permalänken.