Stasiforskare blir gästprofessor vid högskolan på Gotland

Högskolan på Gotland har fått en intressant förstärkning. Höstterminen 2011 ska forskaren vid Stasi-arkivet Helmut Müller Enbergs vara gästprofessor i Visby. Allt enligt ett pressmeddelande från Högskolan på Gotland.

Müller Enbergs disputerade enligt pressmeddelandet på Stasis inofficiella medarbetare, så kallade IM, dvs kontrakterade medarbetare. Just precis sådana som professor Birgitta Almgren har letat efter i Säkerhetspolisens arkiv! Det framgår av pressmeddelandet att Müller Enbergs ska framträda på bokmässan i Göteborg tillsammans med Birgitta Almgren, som alltså snart kommer ut med uppföljaren till Inte bara Stasi, som har fått det passande namnet Inte bara spioner.

Pressmeddelandet utlovar även ett seminarium senare i höst i Visby som ska dra internationella experter som forskat på Stasi i Norden.

Vi kan väl konstatera att det utan tvekan blir en intressant Stasi-höst. Först Almgrens bok och så ska en forskare som fördjupat sig i Stasis spionage i Danmark och Finland nu gräva ner sig i DDR:s engagemang i Sverige! Kul! Tycker jag i alla fall. Darra månde kanske en del …

Mer om Helmut Müller Enbergs hittar ni här. Müller Enbergs har skrivit flera böcker om DDR:s underrättelsetjänst och spionage under det kalla kriget. Han är också en av utgivarna av den stora handboken ”Wer war wer in der DDR”. Själv har jag kommenterat honom i ett tidigare inlägg angående Kurras och mordet på Benno Ohnesorg.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Gotland, Stasi. Bokmärk permalänken.