Ett väldigt långt pressmeddelande med anledning av Sjukhusaffären 1975

1975-10-30 lät justitieminister Lennart Geijer via sin pressekreterare Ebbe Carlsson skicka ut ett pressmeddelande med anledning av ”händelserna i Göteborg”, som senare gått till historien som Sjukhusaffären i Göteborg.

Förutom att innehållet kan vara av intresse som sådant noterar jag att pressmeddelandet består av ett 5-6 sidor långt uttalande av justitieministern. Nutida mediaträningsutbildningar poängterar tack och lov vikten av att hålla sig kortfattad! Men för den historisk intresserade är det naturligtvis så mycket roligare att hitta långa och utförliga förklaringar. Det finns säkert anledning att återkomma till uttalandet i senare inlägg.

Här är pressmeddelandet:

Sjukhus.press751030

Källa: Justitiedepartementets arkiv

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Säpo, Sjukhusaffären, Sjukhusspionaffären. Bokmärk permalänken.