I dag försvarar Peter Bratt sina och Jan Guillous arbetsmetoder på Newsmill

Efter mina inlägg om Jan Guillous men även Peter Bratts arbetsmetoder kring IB-affären (som ni har härhär, här och här) har Peter Bratt i dag gjort ett inlägg på Newsmill. Detta har tidningen Journalisten plockat upp under rubriken ”Olaglig avlyssning kan vara befogad”.

”News of the World använde sig av telefonavlyssning för kommersiell sensationsjournalistik. En vedervärdig hantering som jag ser det. Det har hos oss väckt frågan om olagliga metoder aldrig får användas. Jodå – det kan vara nödvändigt”, skriver Bratt.

Inlägget fortsätter så här:

”Som har påpekats använde vi oss av sådana metoder under IB-affären. Jag tyckte det var rätt då och tycker det fortfarande. Vi visste från början att IB:s själva existens stred mot grundlagen, eller författningen med ett annat ord, eller demokratin med ett tredje. Den organisation som ska stå för skyddet av författningen är säkerhetspolisen. I Tyskland heter säkerhetspolisen just Verfassungsschutz. Men Säpo samarbetade med IB och var en del av komplotten. Styrningen av IB utövades av den högsta statsledningen, statsministern och försvarsministern. Vad gör en journalist i en sådan situation?

För att sammanfatta Bratts inlägg var det tydligen hemskt när News of the Worlds reportrar avlyssnade folk, men att det var rätt när han och Guillou försökte göra samma sak. Vem det är som bestämmer när det är rätt som journalist att bryta mot lagen framgår inte av hans inlägg.

Byline: Lena Breitner 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i FiB/Kulturfront, Håkan Isacson, IB, IB-affären allmänt, IB-åtalet allmänt, Jan Guillou, Journalistik, Peter Bratt, Säpo. Bokmärk permalänken.