Tillägg om herrekiperingsägaren Carl från Malmö och Wollweberligans medlemmar

Med anledning av lite frågor som kommit upp. Medlemmar ur den skandinaviska Wollweberligan dömdes till fängelsestraff både i Danmark och i Sverige (säkerligen även i Norge, jag har ej kollat).

I Danmark dömdes Alberti Hansen (av mig kallad Hansen i förra inlägget) av Köpenhamns Byret till 10 års fängelse för attentatet i Frederikshamn och en annan dansk fick 2,5 års fängelse för delaktighet i  i transporten av dymanit från Malmö till Köpenhamn. Det är möjligt att de även dömts för fler attentat, men i de handlingar jag har står det bara hänvisat till Fredrikshamnsattentatet.

Även i Sverige dömdes några svenskar till fängelsestraff. Som jag förstått det handlar det allt från dynamitstölder i gruvor i Norrland till attentat. Jag har hittat en uppgift om att Göteborgaren Söder, som transporterade dynamit till Malmö, fick 4 års fängelse.

Herrekiperingsägaren Carl från Malmö frigavs då han sa att han inte hade kännedom om att det fanns dynamit i den väska som han förvarat i sin affär. ”Då detta icke kunde ledas i bevis blev han frigiven”, står det i Säpos handlingar.  Ej heller kunde man lagföra honom för inblandningen i en penningtransaktion till en NKVD-agent i Shanghai eller för beställning av varor från Tyskland. Säpo fortsatte ha ett visst intresse för Carl fram till hans död på 1950-talet. Det hade varit lite roligt att veta hur Folkpartiets Malmöavdelning agerade efter att Carl gripits 1941 misstänk för att vara involverad i Wollweberligan.

Wollweberligan leddes av Ernst Wollweber. Han greps 1940 i Sverige och dömdes till ett par års fängelse. Efter kriget återvände han till Tyskland och blev på 50-talet chef för Stasi.

Wollweberligan var en Komintern-organisation bildad av sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD, som i sin tur är föregångare till KGB.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i KGB, Komintern, Malmö. Bokmärk permalänken.