Domar mot Wollweberligan i Sverige

I Tore Forsbergs bok ”Spioner och spioner som spionerar för spioner” räknar han upp sammanlagt 12 personer som dömdes för inblandning i sabotage gjorda av Wollweberligan. De flesta var svenskar. Dock ej ledaren Ernst Wollweber (som fick 3 års fängelse) och norrmannen Rasmussen-Hjelmen (som fick 8,5 månad och utvisades, varpå nazisterna tog honom och lät avrätta honom). Göteborgaren Gustav Söder fick det längsta straffet på fyra år.

Historien uppdagades när grovarbetaren Anton Ceder vände sig till säkerhetstjänsten i Luleå och berättade att han sedan 1936 tillhörde en sabotageorganisation kallad ”Organisation Bernhard”. Han hade haft som uppgift att förvara och transportera sprängmedel till organisationen. Han hade nyligen fått i uppdrag att spränga en båt i Luleå men vägrat utföra dådet, så nu var han rädd för sitt liv eftersom personer som inte utförde order eller förrådde organisationen skulle avrättas.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Göteborg, Komintern. Bokmärk permalänken.