Fyra månader före ockupationen av västtyska ambassaden i Stockholm får Säpo en varning genom en källa i KFML(r)

I de senaste inläggen har vi fått veta att representanter för KFML(r) i Malmö 1998 gick i god för att ingen medlem i partiet ”någonsin åtalats eller ens anklagats för samröre med utländska makter, terrorism eller vapeninnehav”. Kan det vara sant?

Tio år tidigare, 1988, släpptes hemliga Säpo-dokument som berör den så kallade sjukhusaffären, eller sjukhusspionaffären som den också kallas. Det hela exploderade minst sagt i media.

Ett av de dokument som publiceras i tidningarna är ett telex skickat den 11 december 1974. Rubriken på den hemliga Säpohandlingen är:

”BAADER-MEINHOFLIGAN – OCKUPATIONSPLANER I STOCKHOLM”

Enligt Expressen 1988.08.20 ska detta krypterade meddelande ha gått från Säpo i Göteborg till Säpoledningen i Stockholm, närmre bestämt till byråchef Olle Frånstedt.

Så här står det i det hemliga meddelandet:

”G(eno)m en tillförlitlig källa har framkommit att förespråkare för Baader-Meinhofligan troligen den 9.12.1974 kontaktade KFML(r) i Stockholm för att få hjälp med att väcka internationell uppmärksamhet för ligans situation i V-tyskland.”

”Situationen” i Västtyskland handlade om att Baader-Meinhofligans ledare Andreas Baader, Ulrike Meinhof och Gudrun Ensslin satt fängslade, liksom en mängd andra RAF:are.

Det krypterade meddelande fortsätter så här:

”Ligans förespråkare som är från Hamburg ville ha KFML(r):s hjälp att företa en ockupation av en ambassad i Stockholm. KFML(r) vill inte ställa sig i spetsen för en sådan aktion men är villiga att ordna en demonstration eller att ta upp saken i press.

Genom samma källa har också framkommit att tyska förespråkare för ligan den 3 december 1974 haft kontakt med KFML(r) medlemmar i Norrköping och överlämnat informationsmaterial. Källan vet ej om ligan också kontaktat andra extrema v-organisationer.”

Den som följt denna blogg vet nu att Säpo vid årsskiftet 1974/75 får information om att Baader-Meinhofligan (RAF) under julhelgen 1974 haft möten med PFLP, IRA och diverse svenska vänsterorganisationer, däribland KPML(r), där man uppges ha utvärderat gemensamma aktioner samt planerat för kommande aktioner i Norden under 1975. De utpekade aktionerna är attentat mot Schlagerfestivalen i Göteborg och Stockholm, mot synagogor i Sverige samt mot oljeverksamhet i Nordsjön.

Nu kan vi alltså lägga till ännu en kunskap. Den att Säpo i december 1974 får information om att RAF planerar en ockupation av en ambassad i Stockholm. 

Vi kan också konstatera att Säpo har fått informationen genom att ta del av kommunikation mellan RAF och KFML(r).

Jag läser återigen Jan-Åke Karlssons och Dan Bergkvists replikskifte med Sydsvenskanjournalisten Erik Magnussson från 1999. Den 16 februari intygar de att:

”Ingen medlem i KPML(r) har någonsin åtalats eller ens anklagats för samröre med utländska makter, terrorism eller vapeninnehav.”

Tänk om Jan-Åke Karlsson och Dan Bergkvist faktiskt har rätt! Tänk om de två är så allvetande att de kan gå i god för vad ett helt partis medlemmar gjort och tänkt, både i nutid och i historisk tid. Ja tänk om de två är lika allvetande som Jan Guillou, som också går i god för den svenska vänsterns fullständiga oskuld.

Stefan från den lilla småstaden i Skåne, som Sydsvenskans Erik Magnusson intervjuade 1998, berättade om r:arnas kontakter med terroristorganisationer. Detta avfärdades av Karlsson och Bergkvist som att Stefan var en person ”med livlig fantasi”.

Är det så att Säpos källor bara kan avfärdas med förklaringen att de har ”livlig fantasi”? I så fall har vi ju åtminstone ett exempel på att deras ”uppdiktade” historia var så väl uppdiktad att den plötsligt förvandlades till verklighet. Faktum är ju att RAF ockuperade västtyska ambassaden i Stockholm, drygt fyra månader efter att varningsmeddelandet nådde Säpo i Stockholm. 

Hela dokumentet har ni här:

Telex från Säpo i Göteborg till Säpo i Stockholm i december 1974.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, KPML(r), Rote Armeefraktion (RAF), Säpo. Bokmärk permalänken.