Vladimir, Lenin och Carlos Schakalen

Jag har tidigare i ett inlägg berättat om att Carlos Shakalen hade en bror som hette Lenin. Nu har jag hittat lite mer om hans familjehistoria.

Carlos Schakalens pappa hette Altagracia Ramírez Navas och var advokat i Venezuela. Förutom att pappan var advokat var han så till den milda grad övertygad kommunist att han gav sina barn ideologiska namn efter Den Store Ledaren. Mamman, Doña Elba Sanchez, ska inte ha varit särskilt förtjust i sin mans val av förnamn på pågarna. Hon var katolik och inte kommunist, men namnen blev som de blev.

Således blev Carlos Schakalen döpt till Illich, nummer två som såg dagens ljus 1951 fick heta Lenin. Son nummer tre fick namnet Vladimir.

Efternamnet Ramírez Sanchez är alltså en kombination av fadern och moderns namn.

Det var alltså Illich och Lenin som skickades till Lumumbauniversitetet i Moskva, där de studerade (eller möjligen låtsades studera) mellan åren 1968 och 1970. Illich Ramírez Sanchez ska ha studerat kemi.

1970, när Illich blev utslängd från universitetet i Moskva, stack han till Jordanien och rekryterades till PFLP av Bassam Abu Sharif. Illich ansågs som en bra rekrytering för Europaverksamheten bland annat på grund av sina språkkunskaper. Han talade tydligen redan då såväl spanska, engelska och franska som ryska och arabiska.

Källa: Magdalena Kopp, Die Terrorjahre – Mein Leben an der Seite von Carlos, DVA 2007, s 80f 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Bassam Abu-Sharif, Carlos Schakalen, PFLP. Bokmärk permalänken.