Om Leila Khaleds besök i Sverige, om Jan Guillou ”varit med i” eller ”samarbetat med” DPFLP samt den tidens pressetiska regler

Det har under helgen stormat kring f d flygplanskaperskan och politbyråmedlemmen i PFLP Leila Khaled, som varit på besök i Sverige, inbjuden av vänstern och bland annat finansierad med svenska skattemedel. Två (2) offentliga personer har drivit frågan, eller rättare sagt ifrågasatt, om det är rätt och riktigt att släppa in en person i landet som företräder en av EU terrorstämplad organisation och som fortfarande förespråkar våld som metod. En polisanmälan mot Khaled har lämnats in. Motiveringen har ni här.

Den ena som ifrågasatt det hela är SvD:s ledarskribent Per Gudmundson, som skrivit en hel del på sin blogg med inlägg här här och här. Därtill har han på SvD:s ledarsida skrivit om det här.

Den andre som tagit sig ton har varit Axess chefredaktör Johan Lundberg, som inte bara skrivit flera inlägg på bloggen med början här. Han har även skrivit ett inlägg på Expressens kultursida 28 april, där han råkade skriva att Jan Guillou varit medlem i PFLP. Texten har nu rättats, om jag fattat det rätt, två gånger. Dels på bloggen och dels i Expressen. Hela förklaringen till dessa turer har ni på Axess blogg här.

Jan har alltså ringt Johan Lundberg vid två tillfällen för att få korrigeringar.

”Efter en detaljerad diskussion om de palestinska ‘befrielsegruppernas’ relation till de svenska dito, till svensk extremvänster och till KGB, enades vi om att han vid den aktuella tidpunkten samarbetade med DPFLP, vilket föranlett ytterligare en korrigering av mitt ursprungliga blogginlägg, där jag ändrat ”var med i” till ”samarbetade med”.

Så nu vet ni det. Jan Guillou ”var inte med i” DPFLP utan ”samarbetade med” DPFLP. Det har han själv sagt!

Eller så kanske vi ska förtydliga det hela: ‘Journalisten’ och FiB/Kulturfrontredaktören Jan Guillou arbetade med IB-avslöjandet SAMTIDIGT som han samarbetade med DPFLP och dess underrättelsechef Abu Leila om själva avslöjandet.

Det bör påpekas att PFLP:s terrorledare Wadie Haddad mycket väl kände till Jan Guillou. ‘Den där fransmannen’ kallade han Jan vid något tillfälle då Gunnar Ekberg träffade Wadie Haddad i Beirut.

Varför kände Wadie Haddad till Jan Guillou? Därför att PFLP och DPFLP samarbetade intimt. De två organisationerna samarbetade därtill intimt med KGB. Och det gjorde ju faktiskt Jan Guillou också!  

I övrigt är vi åter tillbaka till syftet med denna blogg. Etiska regler gällde för journalister även på 60- och 70-talet. Nedan har ni ett utdrag ur de regler som gällde vid tidpunkten för IB-avslöjandet:

SJF:s yrkeskodex 1969

1. Journalistens integritet

a. Åta Dig inte uppdrag utanför tjänsten vilka kan misstänkliggöra Din ställning som fri och självständig journalist. 

b. Använd inte Din ställning som journalist till att utöva påtryckning eller till att skaffa Dig privata förmåner. 

c. Acceptera inte utan redaktionsledningens tillstånd sådana inbjudningar till resor, fester och dylikt som Du får till följd av Din ställning. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DPFLP, FiB/Kulturfront, Gunnar Ekberg, IB-affären allmänt, Jan Guillou, KGB, Leila Khaled, PFLP. Bokmärk permalänken.