”Den femte mannen” Marc Rudin sätts in sommaren 1988 och frågan om vem som mördade Jesper Egtved Hansen

Ett tillägg till föregående inlägg:

Schweizaren Marc Rudin sätts under sommaren 1988 in för att assistera Blekingegadeligan inför rånet på Købmagergade. Han besöker bl a Köpenhamn vid denna tid (s 429, del II Blekingegadeligan, dansk pocketversion). Det framgår också i böckerna att viss del av planläggningen pågår på svensk mark. Det är därför jag intresserar mig för Saima Jönssons fastighetsinnehav. Hur många sommarstugor behöver man i Skåne egentligen?

I oktober 1988, en månad efter att Saima Jönsson konfronteras för sina PFLP-kopplingar i Sverige, anländer Marc Rudin så till Köpenhamn för att slutföra uppdraget.

Marc Rudin är en av de ligamedlemmar som utpekas i böckerna om Blekingegadeligan som den som kan ha skjutit den 22-årige polismannen Jesper Egtved Hansen den 3 november 1988. Ligamedlemmarna teg dock i rättet så ingen kunde dömas för dråpet.

Enligt polismannen Jørn Moos är det dock bara två som är misstänkta för dråpet, nämligen Niels Jørgensen eller Jan Weimann. En artikel om detta har ni i JP här. 

I mars 2009 hålls en presskonferens inför filmpremiären om Blekingegadeligan där f d ligamedlemmen Bo Weimann (stavar nu sitt namn Weyman) berättar att han inte vet vem som sköt polismannen. Han säger att han aldrig ens frågat vem av ligamedlemmarna som sköt polismannen. Jag vet inte om jag tror på den. Även om Bo Weimann hoppade av på våren 1988 så är det ju faktiskt hans bror Jan Weimann som är en av dem som är utpekade som potentiell mördare. Menar Bo Weimann att han aldrig ens frågat sin bror om det var han som sköt? Inslaget har ni här.

Marc Rudin bor i dag i Zürich. Han har återvänt till sin grafiska karriär:

”Den 63-årige schweizer bor i dag i en lille ejendom i ”Red Light District” i Schweiz’ finanscentrum Zürich. Hans ønske om at leve uden offentlighedens bevågenhed understreges af, at han ikke har sit navn på dørtelefonen, ligesom han heller ikke står opført på listen af undervisere på den erhvervsskole i den nærliggende Ausstellungsstrasse, hvor han som grafiker underviser i bl.a. farvelære og kalligrafi”står det i artikeln i Jyllandsposten som ni har här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Blekingegadeligan, Bo Weimann, Jan Weimann, Marc Rudin, Marwan el Fahoum, Niels Jørgensen, PFLP, Saima Jönsson. Bokmärk permalänken.