Jan Guillou 2009: ”Sverige är ju den nation i Europa där terroristtanken aldrig slog rot”

Så nu har vi lärt oss att danskarna hade Blekingegadeligan. Tyskarna hade Rote Armeefraktion, RAF. Från Japan kom Japanska Röda armén. Deras gemensamma nämnare var PFLP och KGB. För er som är väl pålästa kan ni säkert också kommer på andra terrororganisationer som var aktiva vid den här tiden. Typ Röda brigaderna i Italien och det KGB-kopplade DPFLP i Mellanöstern, det senare för övrigt en organisation som Jan Guillou var kopplad till.

På tal om Jan Guillou är det väl dags att hoppa framåt i tiden, närmre bestämt till hösten 2009. Inte till lördagen den 24 oktober, då Expressen avslöjar hans kopplingar till KGB. Nej, vi ska se och höra det som hände strax innan.

I månadsskiftet augusti/september kom Jan Guillou ut med sina ”yrkesmemoarer”. Han får i huvudsak strålande recensioner. Det är några få lyckliga veckor för honom innan allt brakar i Expressen och andra medier.

Den 2 september sänds en intervju med Jan Guillou i Sveriges Radios Nordegren i P1. Thomas Nordegren och Jan Guillou talar om de strålande recensionerna. Hyllningarna av Jan Guillou som journalist. Och så talar de om Gunnar Ekbergs memoarer, som också kommit ut, och om terrorism.

”Sverige är ju den nation i Europa där terroristtankarna aldrig slog rot”, säger Jan Guillou i programmet. ”Eftersom underrättelsefolk som Ekberg hela tiden var på oss och försökte få oss att begå brott så upplevde vi ju ganska starkt att det är en sak vi absolut inte ska göra, vi ska inte göra som vettvillingarna i Tyskland och börja gå till direkt aktion som de kallar det. För dels slutar det med att vi själva blir skjutna eller sitter i fängelse, dels så har vi liksom omöjliggjort de idéer vi försöker föra fram.”

”Jo, men han menade ju att ni i praktiken stödde terroristorganisationer i Mellanöstern och hade otillbörliga kontakter”, säger Thomas Nordegren med hänvisning till Gunnar Ekbergs memoarer. 

”Ja alltså, de otillbörliga kontakterna var ju det som han skulle undersöka och om han inte hittade några sådana fick han väl hitta på det då. Och det var också det han gjorde.”  

Citaten är hämtade ca 4 minuter in i inslaget, som ni hittar här.

Jag finner Jan Guillous uttalande intressant av flera skäl:

 1. Är det sant som Jan Guillou säger att Sverige inte hade någon som helst koppling till terrorism på 60- och 70-talet? 
 2. Hur kan det i så fall komma sig att Sverige blev en sådan frizon om då alla andra länder i hela Europa drabbades?
 3. Hur vet förresten Jan Guillou vad alla människor i detta avlånga land har tänkt? Eller rättare sagt, hur kan han gå i god för att ingen i Sverige någonsin under 60- och 70-talet ens tänkt tanken att kidnappa folk, spränga dem i luften etc?  
 4. Jan Guillou påstår att Ekberg och annat underrättelsefolk hade som uppdrag att provocera vänstern till att begå brott. Var det verkligen så? Var alla så himla oskyldiga?  

Låt oss än en gång granska Jannes ”sanningar”. Mer om detta i kommande inlägg.

© Lena Breitner

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i Blekingegadeligan, DPFLP, Gunnar Ekberg, IB-affären allmänt, Jan Guillou, KGB, PFLP, Röda Brigaderna, Rote Armeefraktion (RAF). Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jan Guillou 2009: ”Sverige är ju den nation i Europa där terroristtanken aldrig slog rot”

 1. vonschutter skriver:

  Att mr. Guillou svamlar hit och dit verkar uppenbart…

  Hmmm… jag tror inte att SE var så intressant helt enkelt. Jag kan givetvis ha fel, men varför skulle Sverige vara mer intressant än till exempel Alaska, eller Sami land?

  I am sure the 2 of you will educate me! 🙂

Kommentarer är stängda.