P3 Dokumentär: En bra resumé om IB-affären

För er som börjat följa bloggen och som inte är helt uppdaterade om vad IB-affären var för något så är här ett tips på en utmärkt dokumentär att lyssna på, gjord av journalisten Fredrik Johnsson för P3 Dokumentär.

I dokumentären intervjuar han tre personer, nämligen FiB/Kulturfrontmedarbetarna Peter Bratt och Jan Guillou, som senare dömdes för spioneri, samt den tidigare IB-medarbetaren Gunnar Ekberg. Dokumentären hittar ni här.

Det bör dock påpekas att dokumentären gjordes 2007, det vill säga två år före det att Gunnar Ekberg och Jan Guillou kom ut med sina respektive memoarer. Efter böckerna släppts tog det inte lång tid förrän Expressen avslöjade att Jan Guillou under flera år samarbetat med KGB. Som sagt var. Det är alltid intressant och roligt att ta del av vad de inblandade sa innan KGB-liket grävdes upp.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Gunnar Ekberg, IB-affären allmänt, IB-åtalet allmänt, Jan Guillou, Peter Bratt. Bokmärk permalänken.