Guillou om auktoriteter och ordningsmannen på Vasa Real

Jan Guillou säger sig ju alltid ha ställt sig emot auktoriteteter. I IB-åtalets personundersökning står det att läsa följande:

”Efter två år i Vasa Real, fick G pga att han var oppositionell flytta till Solbacka internatskola. Trots att han fick lämna Vasa real, betecknar G skoltiden fram till Solbackatiden som relativt bra. Han var mycket bra i skolan och hade alltid bäst betyg, och var dessutom framstående i idrott. Vad G opponerade sig emot på Vasa real var lärarauktoriteten. Förhållandet till de lärare som accepterades av G och till kamraterna var emellertid gott.”

Intressant påpekande, med tanke att Guillou läsåret 1958/59 råkade vara ordningsman i sin klass.

Urklipp ur skolkatalogen för Vasa Real, hösten 1958.

Ett annat intressant påpekande är att han anges på adressen Hantverkargatan 44, både i skolkatalogen ht 1957 och 1958. Behöver jag säga att det ligger på Kungsholmen?

Vasa Reals skolkatalog 1958. Notera adressen på Kungsholmen

År 1958 står han dock som Hansén, dvs har styvfaderns efternamn.

Ur skolkatalogen för Vasa Real 1957. Notera efternamnet.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou. Bokmärk permalänken.